Landschappen - Natuurgebieden - Bossen - Stranden - Nationale parken etc


Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen: een uitgestrekt en zeer afwisselend duingebied vol prachtige natuur, uniek wandelgebied. Het duingebied is een beschermd natuurmonument Daarmee geniet het bescherming volgens de Europese regelgeving. Rust, ruimte en natuur zijn de voornaamste kernwaarden van dit gebied. Om dit te waarborgen is enkel wandelen toegestaan. Ook mag buiten de paden overal worden gewandeld. De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn met 3400 hectare een van de grootste aaneengesloten wandelgebieden van Nederland.

 


Crezeepolder - Ridderkerk

De Crezéepolder is een polder aan de Noord tussen Hendrik-Ido-Ambacht en Ridderkerk, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.

De Crezéepolder is het nieuwste natuurgebied van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, aangekocht in 2018. De Crezéepolder (50 hectare) is een bijzonder stuk getijdennatuur midden in de drukke Randstad. Zoet water stroomt op het ritme van eb en vloed het gebied in en uit. Dit is zeldzaam in zowel Nederland als in Europa


Doncksebos Ridderkerk

Het Donckse Bos is een park dat behoort bij het huis Huys ten Donck in de Nederlandse gemeente Ridderkerk. Het park is gelegen tussen de wijken Bolnes en Slikkerveer in de gemeente Ridderkerk.

Toegang tot het park vanaf 10.00 uur tot 18.00 uur; Uitsluitend wandelen op de wegen en wandelpaden zoals aangegeven op de plattegrond, u bevindt zich namelijk in een natuurgebied met bijzondere flora en fauna die niet altijd direct zichtbaar zijn; U dient per persoon in bezit te zijn van een geldige wandelkaart;

 


Dwingelderveld - Drenthe

Nationaal Park Dwingelderveld is een nationaal park in de Nederlandse provincie Drenthe globaal gelegen in de driehoek DwingelooRuinen en Beilen. Het is ongeveer 37 km² groot.

Het zijn de hoogteverschillen die het Dwingelderveld gevormd hebben: natte slenken en droge zandruggen wisselen elkaar af. Veel van de uitgestrekte laagten hebben een enigszins venig karakter. Deze afwisseling laat zich aflezen aan de planten en dieren die er voorkomen: adders op het zand, zonnedauw waar het vochtig is.

De heide zou zonder beheer overwoekerd raken door bomen en struiken en vervolgens volledig in een bos veranderen. Naast twee schaapskudden worden er ook grote grazers ingezet, met name koeien en Schotse hooglanders. Koeien op de heide waren op veel plaatsen even gewoon als schaapskudden. Daarnaast heeft Staatsbosbeheer een apparaat ontwikkeld waarmee heide machinaal kan worden geplagd. Deze machine zorgt ervoor dat zeldzame planten zich kunnen blijven ontwikkelen en niet volledig overwoekerd raken door de heide en grassoorten.


Zandvoort - Strand

Zandvoort is een badplaats en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente telt 17.142 inwoners (31 januari 2022, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 33,82 km².

 

Loonse- & Drunenseduinen

Strijbeekseheide

Waalbos - Ridderkerk

Zeeuwse Kust